Traži  

Bosna i Hercegovina
Odjeljenje za makroekonomsku analizu
Upravnog odbora Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje

Босна и Херцеговина
Одјељење за макроекономску анализу
Управног одбора Управе за индиректно опорезивање
Macroeconomic Unit of the Governing Board of the Indirect Tax Authority
 O nama
 Izvještaji
 Stand by aranžman
 Izvještaji BiH
 Bosna i Hercegovina i MMF
 Publikacije
 Galerija slika
Novosti/događaji
U Sarajevu održana konferencija "Javne financije i fiskalno upravljanje"
7/18/2008
S ciljem jačanja fiskalne politike u Bosni i Hercegovini EUFPS BiH (European Union Fiscal Policy Support to Bosnia and Herzegovina), Projekt fiskalne potpore BiH financiran od strane EU, u Sarajevu je, počev od 01. srpnja 2008.godine, organizirao petodnevnu konferenciju pod nazivom „Javne financije i fiskalno upravljanje“. Konferencija je okupila vodeće međunarodne stručnjake i predstavnike domaćih institucija, koji su podijelili svoja iskustva o statistici vladinih financija, makroekonomskim i fiskalnim predviđanjima, proračunskoj koordinaciji i fiskalnim pravilima, oporezivanju i rashodima kao ocjeni fiskalne politike i fiskalne održivosti.
U naznočnošću zvaničnika Ministarstva financija i trezora BiH Konferenciju je otvorio g. Marc Vanbrabant, prvi savjetnik Delegacije Europske komisije u BiH. U svom uvodnom obraćanju g. Vanbrabant je istaknuo važnost adekvatne fiskalne politike u BiH. Razvoj mehanizama fiskalnog nadzora, adekvatno okruženje za institucionalnu suradnju u okviru Nacionalnog fiskalnog vijeća, te trajna formula raspodjele prihoda od neizravnih poreza, preduvjeti su za partnerstvo BiH sa EU. G. Vanbrabant je izrazio svoje zadovoljstvo napretkom koji je ostvarila BiH na polju fiskalnog opreza i fiskalne održivosti.
Boris Petkov, šef projekta EUFPS, izrazio je zahvalnost Delegaciji EK u BiH na financijskoj pomoći, te je istaknuo da je usvajanje Zakona o Fiskalnom vijeću pozitivan korak u unapređivanju koordinacije i implementacije snažne fiskalne politike za cijelu zemlju.
Pored više od 50 predstavnika Ministarstva financija i trezora BiH, Ministarstva financija FBiH, Ministarstva financija RS, Direkcije za financije Brčko Distrikta, Centralne banke BiH, Direkcije za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH, predstavnika međunarodnih institucija i projekata, na konferenciji su sudjelovali uvaženi profesori i predavači iz velikog broja zemalja Evrope. Prof. dr. Paul Bernard Spahn je održao zapaženo predavanje o problemima makroekonomskog predviđanja u BiH.
Na Konferenciji su aktivno sudjelovali i predstavnici Odjeljenja za makroekonomsku analizu UO UNO. Mr.sc. Dinka Antić je diskutirala na temu fiskalne koordinacije i evolucije fiskalnog federalizma u BiH u svjetlu svjetskih trendova. Mirela Kadić je govorila je na temu „Mjesečno fiskalno izvještavanje i monitoring“ koje provodi Odjeljenje, te je istakla značaj intervencija Fiskalnog vijeća kod donošenja pravilnika i drugih podzakonskih akata kojima će se regulirati obuhvat i rokovi izvještavanja prema OMA, osigurati jedinstvena primjena međunarodnih standarda fiskalnog izvještavanja u BiH i međunarodna uporedivost fiskalne statistike sa EU i ostalim zemljama. Aleksandra Regoje, makroekonomista u Odjeljenju, objasnila je proces projekcije prihoda od neizravnih poreza, proces izrade Dokumenta okvirnog proračuna (DOB-a) na državnom, entitetskom i na nivou Brčko Distrikta, te istaknula ulogu Odjeljenja za makroekonomsku analizu u radu Koordinacionog odbora za proračun.
 
 
 
 NOVOSTI/DOGAĐAJI
Bilten broj 225/226 ...
Bilten broj 223/224 ...
Bilten broj 221/222 ...
 Arhiva novosti
 MAILING LISTA
 Upis
 Brisanje
  KORISNI LINKOVI
 UNO BiH
 Centralna banka
 DEP
 Agencija za statistiku BiH
 Vanjskotrgovinska  komora BiH
copyright©Odjeljenje za makroekonomsku analizu Upravnog Odbora Uprave za neizravno oporezivanje