Тражи  

Bosna i Hercegovina
Odjeljenje za makroekonomsku analizu
Upravnog odbora Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje

Босна и Херцеговина
Одјељење за макроекономску анализу
Управног одбора Управе за индиректно опорезивање
Macroeconomic Unit of the Governing Board of the Indirect Tax Authority
 О нама
 Извјештаји
 Stand by аранжман
 Извјештаји БиХ
 Босна и Херцеговина и ММФ
 Публикације
 Галерија слика
Новости/Догађаји
У Сарајеву одржана конференција "Јавне финансије и фискално управљање"
7/18/2008
С циљем јачања фискалне политике у Босни и Херцеговини ЕУФПС БиХ (European Union Fiscal Policy Support to Bosnia and Herzegovina), Пројект фискалне подршке БиХ финансиран од стране ЕУ, у Сарајеву је, почев од 01.јула 2008.године, организова петодневну конференцију под називом „Јавне финансије и фискално управљање“. Конференција је окупила водеће међународне стручњаке и представнике домаћих институција, који су подијелили своја искуства о статистици владиних финансија, макроекономским и фискалним предвиђањима, буџетској координацији и фискалним правилима, опорезивању и расходима као оцјени фискалне политике и фискалне одрживости.
У присуству званичника Министарства финансија и трезора БиХ Конференцију је отворио г. Марк Ванбрабант, први савјетник Делегације Европске комисије у БиХ. У свом уводном обраћању г. Ванбрабант је истакао важност адекватне фискалне политике у БиХ. Развој механизама фискалног надзора, адекватно окружење за институционалну сарадњу у оквиру Националног фискалног савјета, те трајна формула расподјеле прихода од индиректних пореза, предуслови су за партнерство БиХ са ЕУ. Г. Ванбрабант је изразио своје задовољство напретком који је остварила БиХ на пољу фискалног опреза и фискалне одрживости.
Борис Петков, шеф пројекта ЕУФПС, изразио је захвалност Делегацији ЕК у БиХ на финансијској помоћи, те надаље истакао да је усвајање Закона о Фискалном савјету позитиван корак у унапређивању координације и имплементације снажне фискалне политике за цијелу земљу.
Поред више од 50 представника Министарства финансија и трезора БиХ, Министарства финансија ФБиХ, Министарства финансија РС, Дирекције за финансије Брчко Дистрикта, Централне банке БиХ, Дирекције за економско планирање Вијећа министара БиХ, представника међународних институција и пројеката, на конференцији су узели учешће уважени професори и предавачи из великог броја земаља Европе. Проф. др. Паул Бернард Шпан је одржао запажено предавање о проблемима макроекономског предвиђања у БиХ.
На Конференцији су активно учествовали и представници Одјељења за макроекономску анализу УО УИО. Мр Динка Антић је дискутовала на тему фискалне координације и еволуције фискалног федерализма у БиХ у свјетлу свјетских трендова. Мирела Кадић је говорила је на тему „Мјесечно фискално извјештавање и мониторинг“ које проводи Одјељење, те истакла значај интервенција Фискалног савјета код доношења правилника и других подзаконских аката којима ће се регулирати обухват и рокови извјештавања према ОМА, осигурати јединствена примјена међународних стандарда фискалног извјештавања у БиХ и међународна упоредивост фискалне статистике са ЕУ и осталим земљама. Александра Регоје, макроекономиста у Одјељењу, објаснила је процес пројекције прихода од индиректних пореза, процес израде Документа оквирног буџета (ДОБ-а) на државном, ентитетском и на нивоу Брчко Дистрикта, те истакла улогу Одјељења за макроекономску анализу у раду Координационог одбора за буџет.
 
 
 
 НОВОСТИ/ДОГАЂАЈИ
Билтен број 225/226 ...
Билтен број 223/224 ...
Билтен број 221/222 ...
 Архива новости
 МАИЛИНГ ЛИСТА
 Упис
 Брисање
КОРИСНИ ЛИНКОВИ
 УИО БиХ
 Централна банка
 ДЕП
 Агенција за статистику  БиХ
 Вањскотрговинска  комора БиХ
copyright©Одјељење за макроекономску анализу Управног Одбора Управе за индиректно опорезивање