Traži  

Bosna i Hercegovina
Odjeljenje za makroekonomsku analizu
Upravnog odbora Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje

Босна и Херцеговина
Одјељење за макроекономску анализу
Управног одбора Управе за индиректно опорезивање
Macroeconomic Unit of the Governing Board of the Indirect Tax Authority
 O nama
 Izvještaji
 Stand by aranžman
 Izvještaji BiH
 Bosna i Hercegovina i MMF
 Publikacije
 Galerija slika
Novosti/događaji
Sjednica Upravnog odbora UNO, 28.11.2008.
12/5/2008
U petak, 28.11.2008.g., u Sarajevu, je održana 94. sjednica Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Upravni odbor je na svojoj 94. sjednici usvojio Poslovnik o radu UO i odredio da sjedište Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje bude u Mostaru. Ovim novim poslovnikom prestaje da važi dosadašnji poslovnik o radu UO UNO.
Takođe je usvojen i Pravilnik o unutarnjoj strukturi i sistematizaciji radnih mjesta jedinica UO UNO, kojim su stvorena četiri odjeljenja, i to: Ured predsjedatelja UO, Pravno odjeljenje, Odjeljenje za makroekonomsku analizu i Odjeljenje za krajnju potrošnju.
Upravni odbor UNO je dao saglasnost na Izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kojim se projekti financijske pomoći Europske unije Bosni i Hercegovini putem Instrumenta predpristupne pomoći (IPA fondova), oslobađaju od plaćanja PDV-a. Oslobađanje od plaćanja PDV-a odnosi se isključivo na projekte iz IPA fondova, dok isporuka dobara i usluga u okviru ostalih projekata međunarodne pomoći BiH i dalje podliježe povratu plaćenog PDV-a.
Takođe je dana suglasnost na dopunu Zakona o carinskoj tarifi BiH, kojom je predviđeno uvođenje tarifne kvote za uvoz 50.000 tona šećera za rafiniranje bez plaćanja carine. Osnovni razlog je potreba da se domaćim proizvođačima šećera osiguraju približno isti uvjeti privređivanja kao oni koje imaju proizvođači šećera u zemljama potpisnicama sporazuma CEFTA, te da se na taj način poveća korištenje instaliranih domaćih kapaciteta i konkurentnost domaćih proizvođača.
Upravni odbor dao je i suglasnost na prijedlog Odluke o usuglašavanju i utvrđivanju carinske tarife BiH za 2009. godinu.
Usvojene su dvije odluke, Odluka o troškovima pregleda robe izvan mjesta rada i izvan radnog vremena carinskog organa kao i Odluka o dopuni odluke o formiranju radne grupe za izradu provedbenog akta za raspodjelu prihoda od neizravnih poreza.
Naredna sjednica UO će biti zakazana u vrlo kratkom roku na kojoj je planirano razmatranje nacrta Zakona o trošarinama u BiH.
kontakt osoba: Darija Tošić, darija.tosic@uino.gov.ba
 
 
 
 NOVOSTI/DOGAĐAJI
Bilten broj 225/226 ...
Bilten broj 223/224 ...
Bilten broj 221/222 ...
 Arhiva novosti
 MAILING LISTA
 Upis
 Brisanje
  KORISNI LINKOVI
 UNO BiH
 Centralna banka
 DEP
 Agencija za statistiku BiH
 Vanjskotrgovinska  komora BiH
copyright©Odjeljenje za makroekonomsku analizu Upravnog Odbora Uprave za neizravno oporezivanje