Тражи  

Bosna i Hercegovina
Odjeljenje za makroekonomsku analizu
Upravnog odbora Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje

Босна и Херцеговина
Одјељење за макроекономску анализу
Управног одбора Управе за индиректно опорезивање
Macroeconomic Unit of the Governing Board of the Indirect Tax Authority
 О нама
 Извјештаји
 Stand by аранжман
 Извјештаји БиХ
 Босна и Херцеговина и ММФ
 Публикације
 Галерија слика
Новости/Догађаји
Из активности Одјељења
6/4/2009
Неум, 28-30. мај 2009. - У организацији консултанстке и издавачке куће „Revicon“ д.о.о. из Сарајева у Неуму је одржан X. међународни симпозиј на тему „Европски пут БиХ у увјетима економске кризе“.

Скуп је отворио г. Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ.

У секцији „Порези“ одржана су предавања о утјецају директних и индиректних пореза и различитих системских рјешења у БиХ, земљама у окружењу и Европској унији на ублажавање посљедица кризе.

Гђа Здравка Барац, порески савјетник из Хрватске, је анализирала политику стопа ПДВ-а у ЕУ, еволуцију и правни оквир, фокусирајући се на снижене стопе и примјену нулте стопе. Експерт Ревицон-а је презентирао моделе опорезивања дохотка, са акцентом на прогресивно опорезивање и flat-rate модел.

У оквиру исте секције др Динка Антић, шеф Одјељења за макроекономску анализу, одржала је презентацију на тему “Потреба за редизајнирањем политике ПДВ-а у увјетима економске кризе”. Она је нагласила улогу фискалне политике у борби против економске кризе, али и то да не постоји конзистентан одговор ЕУ на кризу. Представила је мјере у области политике ПДВ-а које данас спроводе чланице ЕУ. Мјере чланица у сфери политике ПДВ-а су темпоралне или дугорочне, фокусиране на рјешавање одређених националних проблема: фискалну одрживост, повећање агрегатне потражње или на одржавање ликвидности компанија. Систем ПДВ-а у БиХ је избалансиран и укључује најбоља искуства и праксу чланица ЕУ. Због значаја прихода од ПДВ-а за фискалну одрживост Босна и Херцеговина треба да очува постојећи систем ПДВ-а и спријечи ерозију пореске основице и прихода, закључила је др Антић.
 
 
 
 НОВОСТИ/ДОГАЂАЈИ
Билтен број 225/226 ...
Билтен број 223/224 ...
Билтен број 221/222 ...
 Архива новости
 МАИЛИНГ ЛИСТА
 Упис
 Брисање
КОРИСНИ ЛИНКОВИ
 УИО БиХ
 Централна банка
 ДЕП
 Агенција за статистику  БиХ
 Вањскотрговинска  комора БиХ
copyright©Одјељење за макроекономску анализу Управног Одбора Управе за индиректно опорезивање